Montessori a csecsemőkorban 2.

Az élet első három éve a legfontosabb az ember fejlődésében és potenciáljában.  Mély és kevésbé nyilvánvaló fejlődés zajlik a gyermeken belül. Montessori ebben a periódusban szellemi embrióként utal a gyermekre. A második embrionális periódus az élet első három évében, a születés utáni időszakban keletkezik, amikor a gyermek intelligenciája kialakul, amikor megszerzi azt a kultúrát és nyelvet, amelybe született.

A gyermek, és az emberi elme fejlődésének ismerete lehetővé teszi a környezet számára, hogy felkészüljön a csecsemő igényeinek kielégítésére, és előmozdítsa a függetlenséget, a pszichomotoros fejlődést és a nyelvi fejlődést.

A Manócska Játszóka Gyermekfelügyelet is olyan eszközökkel rendelkezik amelyek a 3 év alatti gyermekek számára igazi Montessori környezetet biztosít.

De milyen eszközökkel tudunk segíteni a 0-6 hónapos babák érzékszerveinek fejlesztésén a teljesség igénye nélkül. Az előző bejegyzésben ajánlott és a hírlevélre feliratkozók által ingyen letölthető fekete-fehér inspirációs kártyákon kívül, a szobába tegyünk egy biztonságosan rögzített tükröt. Ebben nem csak saját magukat láthatják meg a babák, hanem a környezetük visszatükröződését is. Amikor már oda tudnak kúszni mászni a tükörhöz megpróbálják megérinteni, megnyalni, megpuszilni saját tükörképüket.

Másik kedvelt figyelemfelkeltő eszköz, a szivárvány színű szalag. Ez egy egyszerű, de nagyon hatékony szenzoros játék a csecsemők számára. Egyszerűen kössünk színes szalagokat, akár egy baba állványra és helyezzük el a babát alá. Ha ezt  a szabadban tesszük, a kicsik figyelmét le fogja kötni ahogy mozognak a szalagok a szélben. Ahogy a szalag mozog, a baba megpróbálhatja elérni és megfogni a szalagokat, ezáltal segítenek a motoros készségek fejlesztésében.

éKövetkező eszközünk az érzékelő zsák. Egy üveg bébiolajat és egy kis zöld ételfestékkel színezett vizet adjunk egy zárható zacskóba. Szigetelőszalaggal ragasszuk le a földre,  hogy bátran felfedezhesse kisbabánk. Ajánlom hogy inkább 2 zacskóba tegyük a folyadékot a biztonság kedvéért. Nagyon élvezik a kis ujjaik alól kibújó és folyton mozgó folyadékok kergetését! Ezt a játékot nagyobbakkal is játszhatjuk, temperát téve a zacskóba és az ablakra ragasztva a zacskót. Nagyon szeretik az alkotást!!

Utoljára egy olyan egyszerű eszközt ajánlok, amelyet gyorsan elkészíthetünk. Semmi másra nincs szükségünk, csak egy üres 0.5 l palackra színes apró tárgyakra pl. tészta, gyöngyök . Vizet is önthetünk bele, akkor halkabb lesz az eszköz, hiszen mozgás közben nem koccannak a palack falához a benne lévő tárgyak. Tetszeni fog a kicsinek ahogy az eltávolodó üvegben mozognak a színes tárgyak. Mozgásra készteti őket is.

Ilyen, és ehhez hasonló egyszerű általunk is elkészíthető eszközökkel tudjuk érzékelésüket fejleszteni, stimulálni.

Jó szórakozást az eszközkészítéshez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .