Montessori a csecsemőkorban 2.

Az élet első három éve a legfontosabb az ember fejlődésében és potenciáljában.  Mély és kevésbé nyilvánvaló fejlődés zajlik a gyermeken belül. Montessori ebben a periódusban szellemi embrióként utal a gyermekre. A második embrionális periódus az élet első három évében, a születés utáni időszakban keletkezik, amikor a gyermek intelligenciája kialakul, amikor megszerzi azt a kultúrát és nyelvet, amelybe született.

A gyermek, és az emberi elme fejlődésének ismerete lehetővé teszi a környezet számára, hogy felkészüljön a csecsemő igényeinek kielégítésére, és előmozdítsa a függetlenséget, a pszichomotoros fejlődést és a nyelvi fejlődést.

A Manócska Játszóka Gyermekfelügyelet is olyan eszközökkel rendelkezik amelyek a 3 év alatti gyermekek számára igazi Montessori környezetet biztosít.

De milyen eszközökkel tudunk segíteni a 0-6 hónapos babák érzékszerveinek fejlesztésén a teljesség igénye nélkül. Az előző bejegyzésben ajánlott és a hírlevélre feliratkozók által ingyen letölthető fekete-fehér inspirációs kártyákon kívül, a szobába tegyünk egy biztonságosan rögzített tükröt. Ebben nem csak saját magukat láthatják meg a babák, hanem a környezetük visszatükröződését is. Amikor már oda tudnak kúszni mászni a tükörhöz megpróbálják megérinteni, megnyalni, megpuszilni saját tükörképüket.

Másik kedvelt figyelemfelkeltő eszköz, a szivárvány színű szalag. Ez egy egyszerű, de nagyon hatékony szenzoros játék a csecsemők számára. Egyszerűen kössünk színes szalagokat, akár egy baba állványra és helyezzük el a babát alá. Ha ezt  a szabadban tesszük, a kicsik figyelmét le fogja kötni ahogy mozognak a szalagok a szélben. Ahogy a szalag mozog, a baba megpróbálhatja elérni és megfogni a szalagokat, ezáltal segítenek a motoros készségek fejlesztésében.

éKövetkező eszközünk az érzékelő zsák. Egy üveg bébiolajat és egy kis zöld ételfestékkel színezett vizet adjunk egy zárható zacskóba. Szigetelőszalaggal ragasszuk le a földre,  hogy bátran felfedezhesse kisbabánk. Ajánlom hogy inkább 2 zacskóba tegyük a folyadékot a biztonság kedvéért. Nagyon élvezik a kis ujjaik alól kibújó és folyton mozgó folyadékok kergetését! Ezt a játékot nagyobbakkal is játszhatjuk, temperát téve a zacskóba és az ablakra ragasztva a zacskót. Nagyon szeretik az alkotást!!

Utoljára egy olyan egyszerű eszközt ajánlok, amelyet gyorsan elkészíthetünk. Semmi másra nincs szükségünk, csak egy üres 0.5 l palackra színes apró tárgyakra pl. tészta, gyöngyök . Vizet is önthetünk bele, akkor halkabb lesz az eszköz, hiszen mozgás közben nem koccannak a palack falához a benne lévő tárgyak. Tetszeni fog a kicsinek ahogy az eltávolodó üvegben mozognak a színes tárgyak. Mozgásra készteti őket is.

Ilyen, és ehhez hasonló egyszerű általunk is elkészíthető eszközökkel tudjuk érzékelésüket fejleszteni, stimulálni.

Jó szórakozást az eszközkészítéshez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .