Montessori a kisgyermekkorban 12 -18 hónaposig

10 fejlesztő ötlet  12-18 hónapos kicsidnek

A 12 hónapos kort elhagyva, kicsink már felállt és elindult. Mindent a szájába vesz, hogy nyelvével  „letapogassa” őket. Stabilan ül, és ez hosszan tartó elmélyült tevékenységekre sarkallja őt. Kezét egyre ügyesebben használja. Marokkal fog még meg mindent, de a fejlesztő játékok abban segítik őket, hogy kis kezük izmai erősödésével egyre precízebb feladatokat lássanak el.

Létrehoztam egy listát a kisgyerek tevékenységéről, ami nem csak lefoglalja, hanem fejleszti is. Próbáljátok ki őket ti is, hisz minden eszköz megtalálható otthon hozzá.

 1             Gomb persely – csak egy rést kell  vágnod egy kis doboz  tetején és már dobálhatja is bele a szép színes gombokat  Később akár külön válogathatja szín szerint is őket. Garantáltan el fogja foglalni magát egy jó ideig vele. 

 

2                     Bab válogatás – Ehhez a játékhoz szükségetek lesz egy tál babra és egy muffin sütő tepsire. Imádni fogja, a válogatást és a keverést.

 

3                 Dugó a vödörbe – Végy egy csomag dugót, és két kis vödröt ( a legjobb a céklás vödör J ). A legolcsóbb mulatság. Fejleszti a finom motorikát. Nagyon szeretik hosszú ideig lekötik őket.

 4                 Jégkockatartó trükk -Tudjátok mi mindenre jó egy jégkockatartó? Hát bele tenni az apró pomponokat. Micsoda móka! A lehetőségek végtelenek.

 

5                Színes tojások a tojástartóban – Egy másik nagyszerű lehetőség a színek tanítására. Nagyon szeretik a tojástartót kinyitni, becsukni.

 

 

6                 Továbbra is dugdosás, de most pálcák a kávés  dobozba. Ez a játék utazás közben is működik.

 

7                    Mágnesek és fém tálca – Végy egy kisméretű fémtálcát és máris teheted a pom-ponkák aljára a mágnest. Szuper jó móka megfigyelni, hogy viselkednek a tálcán.

 

8                  Fa állatos kirakó – A kicsik imádják az állatokat. Megpróbálják ( és sokszor már sikerrel is járnak ) a figurákat a helyükre illeszteni.

 9               Fa szivárványtorony. Ez talán ennek a korosztálynak az egyik legkedveltebb játék tevékenysége.

 10              Egymásba illesztés – Megmaradtak papírpoharak a hétvégi ünneplésből? Egy napot adjatok nekik és meglátjátok, hogy mit fognak tenni velük. Néhány perc múlva már el is kezdik egymásra rakni és levenni őket.

Nos ezek az egyszerű játékok természetesen még sok – sok ezer dologgal bővíthetők.

Remélem szerzek nektek ezekkel az ötletekkel néhány percet egy kis pihenéshez, a gyerekeknek pedig tartalmas időtöltést, elmélyült elfoglaltságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .