Montessori a csecsemőkorban 3.

A kisgyermekeket hihetetlenül erős, tudattalan belső növekedési folyamat vezérli, hogy olyan tapasztalatokat keressenek, amelyek megfelelnek folyamatosan növekvő fejlődési igényeinek. A felnőtt létfontosságú szerepet játszik abban, hogy gondoskodjon gyermeke fejlesztéséről, mozgási lehetőségeivel teli környezetben. Az agy fejlődése ezekben a korai években mélyen kötődik a mozgáshoz. A Montessori környezet gyakorlati életet biztosít a növekedés elősegítésére, és segít a gyermeknek az alapvető mozgások elsajátításában.

A 6. hónap után a gyermek mozgása már nagyobb teret biztosít a tapasztaláshoz. Eleinte csak forgolódik, majd feltérdel, mászni kezd, ül. Az első születésnapjára már áll és el is indul önállóan. A látása egyre jobb, felfedezte hogy a keze hozzá tartozik,sőt még irányítani is tudja. Tapintásán keresztül szerez tapasztalatokat.

A környezetében lévő játékok kiválasztásában fontos szempont kell hogy legyen a kicsi mozgásának fejlettségi szintje. Segítse a mozgásra való motivációt elő a játék maga. Legyen szabadon, nagy területen! (Most már fontos az óvatosság, hiszen helyet változtat, ezért tegyük a környezetét biztonságossá). A játékok legyenek kemény, és puha tapintásukat egyaránt. Jó ha elgurulnak , hisz az mozgásra készteti őt. Ha gurulás közben még csörgő hangot is ad, az a hallását is igénybe veszi.

Három játék tipp!

 

1. Csörgőhenger, hogy legyen miért nyújtózkodni, mászni. 

2. Gyöngyhullámvasút

3.Szivárványszínű gyűrűtorony

Ezek a játékok színeikkel, formájukkal csalogatják a piciket.

Extra DIY Tipp!

Készítsetek különböző anyagokból “simi táblát”! Egyszerűen vágjatok szőrme, plüss, vászon, filc anyagból egyforma méretű téglalapokat, és ragasszátok egy kartonra, vagy gumira. Imádni fogja a pici fogdosni a különböző érzetet adó felületeket. Eközben pedig szépen lassan fejlődik a tapintása.

 

Jó szórakozást a játékkészítéshez!! Majd meglátjátok milyen jó érzés amikor az általatok készített játék lesz a kedvence! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .